Olympic Stadium – Sustainable Design

The aim of the Team was to design the most sustainable Olympic Stadium to date and reduce the amount of steel and concrete needed, making it one of the lightest stadia of modern era. The embodied energy was reduced by minimising physical weight, reduction of fabrication time and details which allowed for rapid erection and later dismantling. The design team adopted key sustainability criteria to reduce, reuse and recycle to create a compact, flexible and lightweight design that allowed for a cost-effective life cycle compared to similar building of this type and scale.

Possibly one of the most important factors that influenced the use of concrete was to manufacture it at a batching plant, located next to an existing rail link on site, guaranteeing high environmental targets were achieved. This enabled all materials to be delivered by rail in bulk rather than by road which kept thousands of lorries of the road system in London preventing possible congestion and pollution. Also having space for a precast yard on the Team Stadium site allowed for reduced transportation of several major building components. The ODA set up focus group to ensure that delivery of the targets set out in the brief were met by the design teams. With the use of materials including recycled aggregates, GGBS and PFA, the recycled content of the concrete was increased to achieve and improve the ODA requirements.